Bærekraft i Stangeland
For oss handler bærekraft om kunnskap, prioriteringer, god planlegging, kloke valg og konkrete handlinger. For å være gode i morgen, må vi lære av det vi gjør i dag.
Vi tror ikke på skippertak, men på langsiktig og målrettet arbeid. For, som vi sier hos oss: «Det er jabnå så drege». Det betyr at vi hele tiden er opptatt av å finne løsninger som virker, og gjøre disse på en måte som setter oss i stand til å levere. Rett kvalitet, til rett tid, rett kostnad og gjennom god ivaretakelse av ytre miljø, folk og økonomi.
Når vi tenker langsiktig, handler det ikke om 3 - 5 år. Der det er naturlig tenker vi generasjoner fram i tid. Det betyr at vi finner måter å arbeide på som gir resultat som står seg. Målet vårt er å overlate virksomheten, mulighetene og naturen rundt oss til neste generasjon i best mulig stand, og bedre enn vi selv fikk den.
Det er bakgrunnen for vår visjon om å være ledende – i det vi gjør og de vi er.
Vi erkjenner at alt dette kan være krevende å leve opp til. Med vårt samfunnsansvar, våre verdifulle kollegaer, med vårt oppdaterte utstyr og med våre systemer, og ikke minst i respekt for våre kunder og regionene vi arbeider for og bor i, kjenner vi likevel på forpliktelsen til å ta ansvar. Og vi kjenner motivasjonen til å arbeide for å gjøre vår visjon til virkelighet.
Ansvaret forplikter oss også til å ta inn over oss alvoret og mulighetene som ligger i sunn og langsiktig bærekraft, noe som også gjenspeiles i våre verdier: Arbeidsglede. Forberedte. Ryddige. Effektive.
Vi kjemper for å vinne. Både de små, de store, de enkle og de aller mest krevende jobbene. Og vi setter vår ære i å levere skikkelig på alle kontrakter. Om vi vinner eller taper i kampen om en jobb, gjør vi det som et lag. Samtidig lærer vi både av de jobbene vi vinner og de vi taper. Slik kan vi gjøre en enda bedre jobb neste gang.
Bærekraft er fundamentet for alt vi gjør
Det handler om viktige prioriteringer innenfor områdene ytre miljø, folk og økonomi, knyttet til såkalt ESG: Environmental (ytre miljø), Social (sosiale forhold) og Governance (virksomhetsstyring).
For oss betyr dette at vi til enhver tid, samt over tid, ønsker mest mulig effektiv drift, kvalitet, sunn arbeidsglede og trygg ivaretakelse av ytre miljø. Vår strategi gjenspeiler vår tilnærming til dette. Vår veileder til strategien forteller mer om hvordan vi bruker strategien.
Ytre miljø
Bærekraftig relasjon til ytre miljø handler om alt fra å bruke minst mulig drivstoff, elektrisitet og energi for øvrig, til å utnytte maskiner og kjøretøy best mulig, transportere masser de korteste rutene, planlegge arbeidsdagen godt og ikke minst gjøre jobben rett første gang. Og det handler om å hele tiden være på jakt etter smarte løsninger og muligheter som reduserer og til slutt minimerer vår påvirkning på naturen og dens mangfold.
Folk
Bærekraft handler om å legge til rette for gode og trygge arbeidsdager for alle ansatte. Det skaper muligheter til å bidra, utvikle seg, lære, vokse og modnes i fag, i samhandling, som enkeltpersoner og som gruppe. Vårt ståsted i forhold til rettferdig arbeidsliv og åpenhet er gjenkjennelig i vår åpenhetspolicy og vår håndtering av Åpenhetsloven og aktsomhetsvurderingene.
Det handler blant annet om å skape gode, rettferdige og fremtidsrettede arbeidsplasser. Legge til rette for kompetansebygging og livslang læring. Der kollegaer blir sett, kan få og ta ansvar, få anledning til å bidra til løsninger og praktisk arbeid knyttet til vårt arbeidsoppdrag som handler om utførelse og ferdigstillelse av bl.a. boliger, næringsområder, bysentrum, veianlegg og kollektivsatsinger, miljøvennlig energi og annen infrastruktur. Vi har flere viktige verktøy for å se kollegaer, gi tilbakemeldinger, sette dagsorden og bygge kultur. Ett eksempel på verktøy er Onsdagsrunden.
Vi gjør mye mer enn å grave, bore, sprenge, transportere og anlegge grøntanlegg, lekeplasser og parker. Vi bygger Rogaland og regionene der vi er.
Økonomi
Bærekraft knyttet til økonomi handler også om å kjenne egen virksomhet. Bygge systemer, analysere produksjonsdata, kvalitetsdata, kostnader og fremdrift. Kjenne kontraktsforhold. Samhandle med kunder, naboer og offentlige myndigheter. Bygge opp en samlet forståelse om sunn forretningsdrift, kjenne våre omgivelser og identifisere og gripe muligheter. På den måten sikrer vi en økonomisk ryggrad til videre sunn utvikling over tid, slik at vi er en stødig samfunnsaktør, arbeidsplass og byggestein. Tjener vi ikke penger, er vi nemlig heller ikke bærekraftige.
For å gjøre alt dette mulig, er vi avhengige av kunnskap, prioriteringer, god planlegging, kloke valg og konkrete handlinger. For det er menneskene i Stangeland som gjør hele forskjellen, og som virkeliggjør en bærekraftig virksomhet.
Det er det bærekraft i Stangeland handler om.
Bærebjelkene
Ytre miljø krever årvåkenhet, kunnskap og tiltak
Ytre miljø er en forutsetning for menneskehetens eksistens. Miljøutfordringer knyttet til våre prosjekter stiller krav til Stangelands forståelse av og kunnskap om temaet. Det er viktig på selskapsnivå så vel som i avdelinger og hos den enkelte medarbeider. Dette krever aktiv og tydelig informasjon og opplæring av ansatte.
Miljøkompetanse og -tiltak er knyttet til vår troverdighet som bransjeaktør, kortsiktig og over tid. Det handler om prioriteringer og valg, etablering av systemer, god planlegging, innkjøp og ikke minst hvordan vi utfører arbeid vårt.
Bærekraftig respekt for ytre miljø og for folk, handler også om å unngå eller redusere støy-, støv- og lysforurensning. Dette gjelder både for våre ansatte og for våre nærmiljø. Derfor gjennomføres det egne vurderinger og tiltak innen disse områdene. Dette handler typisk om måleprogram, tilpassede tiltak og om informasjon. Ett eksempel på betydelig støyreduksjon, som treffer godt for både våre ansatte og våre naboer, er støydemping av våre borerigger. Les et eksempel på dette her.
Som en følge av vårt fokus på ytre miljø, har vi egne fagressurser innen området. Les mer om det i egne artikler.
Forurensning
Anleggsvirksomhet kan potensielt medføre skader på nærliggende miljø, eksempelvis gjennom avrenning av forurenset anleggsvann, erosjon (løsmasser slites løs fra bergarter, jord eller andre løsmasser og flyttes til et annet sted, typisk av vann eller vind) eller eutrofiering til jord, sjø eller vassdrag (oppblomstring av alger og plankton mv. på grunn av gradvis økning av næringsinnhold i vann, for eksempel etter overgjødsling i jordbruket, som renner ut i vassdrag).
Dette kan eksempelvis ha store konsekvenser for akvatisk liv og annen flora og fauna, slik som fiskedød på grunn av høy pH, bioakkumulering av tungmetaller og miljøgifter, eller skade på fiskens gjeller, slimhinner og næringsopptak på grunn av opptak av mikroplast.
I Stangeland arbeider vi aktivt for å unngå forurensning til nærliggende miljø. Vi har fokus på at den økologiske og kjemiske tilstanden i den aktuelle resipienten eller naturområdet ikke skal forverres etter endt anleggsperiode, men aller helst forbedres.
I prosjekteringsfasen kartlegger vi mulig forurensning, og vi tar prøver ved behov. Det gjøres for å sikre korrekt håndtering og minimering av spredning. Dersom det er aktuelt, tar vi prøver før, under og etter anleggsperioden, det vil si før anleggsstart for å fastsette referanseverdier, og underveis i prosjektet og i driftsfase for å kontrollere at renseløsninger er tilstrekkelig. Vi setter ut målebøyer for å kontinuerlig overvåke vannkvaliteten, og vi tilrettelegger for gode og tilpassede renseløsninger før utslipp til resipienter. Vi foretar også miljørisikovurderinger, og har tett dialog med myndigheter.
Avfall
Forsvarlig ombruk og gjenbruk reduserer avfallsmengdene, og alt resterende avfall kildesorteres for å sikre høyest mulig gjenvinningsgrad. Sorteringsgrad skal være minst 80 %, og flere større prosjekter har krav om 95 %.
Håndtering av avfall, og gjenbruk av avfall inngår som et vesentlig område ved de fleste av våre prosjekt. Det er derfor etablert betydelig kompetanse og bygget tydelige rutiner for vår planlegging, håndtering og dokumentasjon for håndtering av avfall. Vi benytter oss også av kompetanse og ressurser hos vår «søsterbedrift», Rogaland Gjenvinning.
Biologisk mangfold og Stangelandmodellen
Krav og føringer for å bevare, gjenopprette og restaurere økosystemer og naturmangfold fra EU og nasjonale myndigheter, skjerpes betydelig. Vi ønsker å være i forkant av dette. For å minimere forringelse av viktig natur og unngå negativ påvirkning på rødlistede arter, identifiserer vi arter allerede i prosjekteringsfasen, og planlegger arbeidene våre deretter. Avhengig av arter og økosystem, innebærer dette eksempelvis bruk av støyskjerm eller støysvakt utstyr dersom det er hekkende fugl eller rødlistede fuglearter i anleggsområdet, tilrettelegging for viltpassasjer, restaurering av myrområder dersom bevaring ikke er mulig, tilbakeføring av anleggsveier og lignende. Som et konkret eksempel på støysvakt utstyr har vi tatt i bruk borerigger med Noise Kit, dvs. støyisolering på boretårn og tilhørende utstyr.
En av de største risikoene knyttet til biologisk mangfold i Norge, er fremmede eller såkalt svartlistede arter. Avhengig av art og spredningsrisiko, kan disse utkonkurrere og påføre betydelig skade på lokal flora og fauna, jordbruk og annen næringsvirksomhet. Tradisjonell praksis for håndtering av slike fremmede arter, er bortkjøring til deponi for destruering og forbrenning. I et bærekraftperspektiv er dette problematisk fordi det innebærer at mye fruktbar matjord kan gå til spille, samtidig som det fører til klimagassutslipp knyttet til massetransport. Vi arbeider derfor aktivt med disse problemstillingene i aktuelle anlegg. Da vi stort sett benytter egne masser, innebærer dette at vi har god kontroll på innhold og opphav. På den måten reduseres risikoen for spredning av fremmede arter.
I Stangeland ønsker vi å bidra til det grønne skiftet og fremme sirkulærøkonomi. Som følge av dette har vi som målsetning å gjenbruke mest mulig masser, der dette er forsvarlig. Dette inngår i vår modell for forsvarlig gjenbruk og dokumentasjon av masser - Stangelandmodellen.
Vann- og energibruk
Ferskvann er en viktig og dyrebar ressurs. I Norge oppfattes ofte tilgangen på slikt vann som en selvfølge. I store deler av verden er rent vann imidlertid et knapphetsgode. Befolkningsvekst og klimaendringer vil ytterligere kunne bidra til å forverre dette i framtiden.
I et bærekraftperspektiv er det viktig at vi utnytter vannressursene best mulig. I flere av våre prosjekter gjenbrukes derfor resirkulert anleggsvann fra tunnel til boring av salve og sikringsbolter og vanning av røys. Det gjøres som et alternativ til å tilføre nytt vann fra kommunalt nett eller nærliggende vannkilder.
Vi har også montert et stort vannmagasin på Soma for å redusere vårt direkte forbruk av vann, og for å legge til rette for betydelig gjenbruk av vann.
Klima, miljø og digitale hjelpemidler
Bygg- og anleggsbransjen bidrar til en betydelig andel av klimagassutslippene i Norge.
I Stangeland ønsker vi å redusere vårt bidrag til disse utslippene. Vi arbeider derfor aktivt med å redusere vår klimapåvirkning og forsterke våre klimagassreduserende tiltak. Det arbeides innen sirkulærøkonomi, som en viktig del av bedriftens konkrete plan og felles mål for en bærekraftig utvikling. Som et ledd i denne utviklingen, har vi blant annet montert solcellepanel på store deler av hovedkontoret vårt på Soma i Sola kommune. Dette er sommeren 2023 blant de største solcelleanlegget i regionen, og er et viktig bidrag til det grønne skiftet. Se solenergi-produksjonen i sanntid.
Vi har en oppgradert og moderne bil- og maskinpark (Euro 6 og Steg 5). Dette betyr at forbruk og utslipp ligger på det laveste nivået, og etter den høyeste standard, som våre leverandører kan levere.
Som en av de største aktørene i regionen, vet vi at våre valg og løsninger utgjør en forskjell. I prosjektene stiller vi derfor krav, med klare forventninger om bruk av miljøvennlige produkter hos våre underleverandører. Vi innhenter miljødeklarasjoner (EPD-er) og sammenligner utslipp fra ulike leverandører for å minimere utslipp. Dette innebærer eksempelvis å velge trevirke foran betong til brukonstruksjoner, bruk av lavkarbon-betong klasse A eller miljøvennlig asfalt.
Gode valg og løsninger initieres i prosjekteringsfasen. En prioritet under planleggingen av et prosjekt, er å unngå negativ påvirkning og forringelse av viktige naturtyper og -områder. Et eksempel på dette er myr- og skogarealer. Ved siden av at slike arealer er viktige for det biologiske mangfoldet, flomdemping og opplevelse, utgjør de også svært viktige naturlige karbonlagre. Gjennom nøye planlegging, valg av trasé og utnyttelse av arealer, tilstreber vi å redusere behovet for avskoging og inngrep i verdifull myr i våre prosjekter. Så langt det praktisk lar seg gjøre, reduserer vi frigjøring av organisk bundet karbon til atmosfæren gjennom å unngå drenering av myr, avskoging og forstyrrelser eller ødeleggelse av skogens CO2-opptak gjennom fotosyntese.
For å dokumentere den totale miljøpåvirkningen knyttet til våre prosjekter og internt i selskapet, utarbeides det klimagassbudsjett og -regnskap basert på materialers og produkters livsløp.
Forpliktelse, prestasjonsnivå og BREEAM Infrastructure
Stangeland Maskin har vært sertifisert i ISO 14001:2015 Miljøledelse siden 2018. Det motiverer og forplikter til systematisk arbeid, både forebyggende og konkret, for å identifisere miljøaspekter og minimere vår påvirkning på ytre miljø (YM).
Vi stiller høye krav til oss selv, og våre kunder gjør det samme. I de største prosjektene våre benyttes nå miljøsertifiseringsordningen BREEAM Infrastructure, med mål om å oppnå gradene «Very good» og «Excellent». Som en konsekvens av dette har vi egne sertifiserte personer (assessors) innen BREEAM Infrastructure.
Arbeidet med sertifiseringen innebærer et kompetanseløft i Stangeland. I disse kontraktene jobber vi med å implementere høy standard for bærekraft i alt planlagt arbeid og alle arbeidsoperasjoner, det vil si fra tidlig prosjektering til overlevert prosjekt.
Klassifiseringen omtalt ovenfor henger høyt, og krever en helhetlig og systematisk plan for gjennomføring for å oppnå de mål vi har. Det gir en synergieffekt ved at alle fag inkluderes i arbeidet, noe som i sin tur skaper eierskap og engasjement rundt bærekraftarbeidet i hele organisasjonen.
BÆREKRAFT HANDLER ALLTID OM FOLK
Uansett hvordan vi vrir og vender på det, så handler bærekraft alltid om folk!
Bærekraft handler om å legge til rette for god helse og trivsel, og skape en trygg arbeidsplass for alle ansatte. Alle våre ansatte skal ha mulighet til å bidra, utvikle seg, lære og oppleve mestring, slik at de ønsker å bli hos oss lenge.
Bærekraftig respekt for ytre miljø og for folk, handler også om å unngå eller redusere støy-, støv- og lysforurensning. Dette gjelder både for våre ansatte og for våre nærmiljø. Derfor gjennomføres det egne vurderinger og tiltak innen disse områdene. Dette handler typisk om måleprogram, tilpassede tiltak og om informasjon. Ett eksempel på betydelig støyreduksjon, som treffer godt for både våre ansatte og våre naboer, er støydemping av våre borerigger. Les et eksempel på dette her.
Støttespiller
For oss i Stangeland er det viktig å gi tilbake til samfunnet. Vi har derfor en sponsorordning hvor vi tilbyr sponsorstøtte til lag og foreninger i områdene vi jobber i eller hvor våre ansatte bor.
For mer informasjon om sponsorarbeidet vårt, les her.
I tillegg til sponsorordningen til idretten har vi også Stangelands julegave som vi hvert år deler ut til gode formål som våre ansatte får være med å bestemme.
Inkludering
Vi ønsker å gi de som har havnet utenfor en ny sjanse. Dette er noe vi har god erfaring med i Stangeland.
«Vi har alltid tatt sosialt ansvar. Det betyr blant annet å gi dem som trenger det muligheten til å få orden på livet sitt. I praksis handler det om en god ramme rundt hverdagen. Forutsigbarhet, kompetanse og et godt nettverk betyr enormt mye»
– Mette Idland, personalleder i Stangeland Maskin.
Les om Ørjan som fikk en ny sjanse i Stangeland her – Han kjempet seg tilbake til et verdig liv, langt fra kriminalitet og utenforskap. På denne måten har Ørjan blitt en viktig kollega og en flott ressurs i Stangeland.
Mangfold og likestilling
Stangeland Maskin skal være bransjens mest attraktive arbeidsgiver for alle. Det viktigste for oss er å ha de dyktigste folkene – Vi vektlegger både kompetanse og pågangsmot.
Vi ønsker å bidra til større mangfold og like muligheter i en mannsdominert bransje.
Vi trekker opp kvinneandelen generelt i anleggsbransjen, med totalt 8 % kvinner, sammenlignet med 4,6 % på landsbasis. Vi har også flere kvinner blant våre lærlinger enn noen gang før – 20% av lærlinger som starter hos oss juni 2024 er jenter/kvinner.
God helse og livskvalitet
Vi har et mål om at våre ansatte skal være like friske når de kommer hjem som når de dro til jobb.
Vi legger derfor til rette for god helse og velferd, og har stort fokus på forebygging – både når det gjelder fysisk og mental helse.
Vi jobber bevisst med holdningsendring gjennom helsekampanjen «Eg bryr meg», hvor målet er økt helsegevinst og forebygge skader. Kampanjen skal gi økt kunnskap om å passe bedre på oss selv.
Les mer om «Eg bryr meg» her
Videre muligheter/utdannelse
Det er viktig for oss at våre ansatte har mulighet til å utvikle seg.
Dette legger vi til rette for både gjennom videreutdannelse, kurs/kompetanseheving og nye karrieremuligheter internt i Stangeland.
- I midten av 2024 har vi 15 ansatte som tar høyere utdannelse.
- 30-35 ansatte tar fagbrev årlig.
- Vi har mange voksne lærlinger som ikke er i det ordinære lærlingløpet, men som tar fagbrev.
- Det går 1000 timer i måneden til kurs og kompetanseheving i Stangeland, i tillegg til de som går på skole.
- Vi legger til rette for at våre ansatte skal ha mulighet for å utvikle seg i sin stilling, bytte til andre fagområder, i tillegg til mulighet for opprykk.
Ledertrening
Vi ser at godt samspill mellom dyktige ledere og faglig sterke og motiverte kolleger gir fantastiske resultater.
Vi har som mål å ha de beste lederne, og satser derfor stort på ledertrening.
Gode ledere gir større mulighet for tillit, trivsel og mulighet for å utvikle seg, som igjen gir bedre produksjon, mindre fravær og turnover. Gode ledere er viktig for å holde på ansatte, tiltrekke nye ansatte og oppnå gode resultater.
Les mer om Stangeland sin satsing på ledertrening her
Lærlinger
Lærlingene er fremtiden vår
Lærlinger er den viktigste rekrutteringsplattformen vi har. Vi ønsker å være med på å utvikle dyktige og trygge fagarbeidere innen anleggsfagene som har lyst til å være med på laget fremover. Derfor satser vi på ungdommene våre.
Vi har som mål å alltid ha minst 7 % lærlinger. Ved avslutningen av 2022 hadde vi 9 %.
Vi investerer hvert år store ressurser i lærlingene våre. Det gjør vi med glede.
Vi har en egen lærlingkoordinator som har overordnet ansvar for å følge opp lærlingene. Vi har også en fadderordning for å følge opp den enkelte lærlingen. Det er viktig for oss å legge til rette for at den enkelte blir sett og godt fulgt opp, og at alle skal føle at de får bidra og etter hvert bli trygge i rollen.
Det er også viktig for oss å få innspill fra lærlingene våre om hvordan de synes det er å være lærling i Stangeland.
Her kan dere lese om da maskin- og transportsjef Kjell Arild Egeland, lærlingkoordinator Kristian Østråt og HMS-KS sjef Olav Silde var på Onsdagsrunden i noen av anleggene våre og snakket med lærlingene.
Møt Espen (18), lærling i veg- og anleggsfaget:
«Det kjekkeste med å være lærling hos Stangeland må være alle folkene som vet hva de holder på med og kan lære deg, og som er flinke og vil lære deg alt det de kan.»
Møt Marius (19), lærling i veg- og anleggsfaget:
«Det som er så fint med å være lærling i Stangeland er at du får mye erfaring som du kan ta med videre, og det er mye kjekke folk som du jobber med og som lærer deg opp. Jeg mener andre bør søke læreplass i Stangeland fordi du får jobbe og lære av gode fagfolk, og du får jobbe sammen med en ledende entreprenør.»
Lærlingene våre er god bærekraft i praksis
sunn økonomi og bærekraft går hånd i hånd
Stangeland er et familieselskap med over 60års historikk for verdiskapning og engasjement. God styring, sunn utvikling og sterk økonomi har i generasjoner sikret fremtidig drift og trygge arbeidsplasser. Som resultat av et langsiktig og målrettet arbeid har Stangeland i dag landets mest moderne og miljøvennlige maskin- og utstyrspark.
"Vi har fagarbeidere i verdensklasse, som fortjener skikkelig utstyr, og interessen for maskiner står sterkt i kulturen vår"
– Tommy Stangeland, daglig leder Stangeland Maskin.
Vi mener sunn økonomisk drift og vårt engasjement for bærekraft og omstilling går hånd-i-hånd. Vi jobber og invester kontinuerlig for å redusere klimafotavtrykket vårt. Det overordnete målet er å fremskynde omstillingen til et nullutslipp-samfunn.
Vi mener rett beslutning, basert på fakta og erfaringstall i sanntid, øker vårt økonomiske handlingsrom og reduserer vår påvirkning på det ytre miljøet.
Fremtidens drivstoff
Vi analyserer kontinuerlig markedet for elektrisk og annen alternativ drivstoff for tyngre maskiner og biler. Vi tror at et tett samspill med våre oppdragsgivere, vår kunnskap om utfordringer og praktiske løsninger, og vårt pågangsmot for å finne gode løsninger sammen med andre vil skape gode resultater over tid.
Vi har en egen “grønn gruppe” som er sentral i dette arbeidet. Gruppen består av ressurspersoner fra teknisk-,ressurspersoner fra toppledelse-, transport-, marked-, drift- og økonomi/analyseavdelingene i Stangeland.
Største delen av maskinparken vår kan benytte HVO100 drivstoff. HVO (hydrogenerert vegetabilsk olje) kan redusere C02-utslipp med opptil 90%. Fra 2020 har vårt forbruk av HVO drivstoff økt hvert år, og vårt forbruk av HVO vil i 2023 være ca. 400 000 liter. Med godt samspill med oppdragsgivere håper vi å øke andelen HVO-drivstoff i fremtiden.
Vi investerer mye i elektriske arbeidsbiler og annet lett utstyr, samt ladefasiliteter til disse. Gjennom vårt samarbeid med andre aktører har vi også tilgang på tunge elektriske gravemaskiner. Vi benytter også diverse kabelelektrisk utstyr hvor det er praktisk mulig, som for eksempel i Rogfast-prosjektet. Vi er klare til å gjøre nødvendige og betydelige investeringer i elektrisk utstyr. Det gjør vi straks tilgjengelig utstyr oppfyller våre høye krav til kvalitet, driftssikkerhet og effektivitet, og når våre kunder er klare for disse løsningene.
Utstyr
«Vi kjøper skikkelig utstyr og tar godt vare på det»
- Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin
Det er både sunn økonomi og godt for miljøet med moderne utstyr som varer. Alt vårt utstyr står under tak, følger alle service og blir godt tatt vare på av stolte fagfolk i verdensklasse.
Vi tenker langsiktig, og livsløpsanalyse av utstyret vårt sikrer det optimale skjæringspunktet mellom økonomi og miljø.
Vi har en oppgradert og moderne bil- og maskinpark (Euro 6 og Steg 5). Dette betyr at forbruk og utslipp ligger på det laveste nivået, og etter den høyeste standard, som våre leverandører kan levere. Videre, er også våre ansatte på verkstedet og lærlinger i full opplæring på lette og tunge elektriske kjøretøy.
Med store muligheter kommer også stort ansvar. Stangeland jobber i tett samspill med oppdragsgivere, myndigheter og utstyrsleverandører. Vi heier på større miljøhensyn i offentlige anbud.
Energitiltak
«Mange bekker små gjør en stor å»
- Bjørn Sele, vaktmester for anlegget på Soma.
Vi gjennomfører kontinuerlig ulike store og små energitiltak. Eksempler på dette er:
- Alle våre lyskilder på Soma er nå LED med oppgradert SD (sentralt driftsanlegg) system og tidsur
- Vi har justert ventilasjon i alle bygg
- Strømforbruk er nøye målt og gjennomgått, og er deretter justert i alle bygg på dag- og nattestid
- Det er investert i en lang rekke med ulike strømbesparende utstyr som f.eks. nye kompressorer
- Det er boret 18 stk. energibrønner på anlegget vårt på Soma. Disse er over 200m dype, og sparer sammen med varmegjenvinningsanlegget ca. 700 000 kWh årlig.
«På kontoret og verkstedhallene er vi inne og justerer hvert rom, med hensyn på lys, bevegelsessensor, ventilasjon, varme og gjenvinning»
- Bjørn Sele, vaktmester for anlegget på Soma.
Digitale nyvinninger
Bygg- og anleggsbransjen bidrar til en betydelig andel av klimagassutslippene i Norge.
Vi har et eget transport- og maskinmiljø i Stangeland, med høyt kvalifiserte koordinatorer som utnytter maskin- og bilpark optimalt.
Sven Håvard Livik, vår egen koordinator, jobber kontinuerlig med optimalisering av kjørerutene for våre 90 lastebiler og krokbiler. Målet er å minimere kjøring uten last, oppnå kortest mulig transport og optimalisere rett type utstyr til rett type last.
Datadrevne prosesser i sanntid muliggjør logiske og optimale ruter. Dette er et spennende og omfattende arbeid, og krever naturlig nok at vi samarbeider tett mellom våre transportmiljø og IT-miljø, og med eksterne forskningsressurser.
Vann og spillvann
Ansvarlig og bærekraftig forbruk av ressurser er sentralt i alle våre aktiviteter. Ferskvann er en viktig og dyrebar ressurs. Globalt er ferskvann et knapphetsgode, selv om tilgangen på friskt vann føles som en selvfølge i Norge. Klimaendringer og befolkningsvekst bidrar til betydelige endringer i tilgang på rent ferskvann i fremtiden.
Stangeland Maskin flyttet til anlegget vårt på Soma i 2008. Siden den gang har vi redusert vårt vannforbruk med en tredjedel, som tilsvarer 10 millioner liter årlig, eller ca. 200 husstanders gjennomsnittlige årsforbruk.
Vi har i tillegg skiftet dyser i vaskehaller, oppgradert styringssystemer, investert i vannmagasin som gjenbruker vannressurser og spillvann. Vannmagasinet på anlegget vårt på Soma, som rommer 1,2 millioner liter tak-, vaske- og overvann (se bildet), er moderne og muliggjør betydelig større drikkevannsbesparelser.
Strømproduksjon
Energi fra solceller er en del av energimiksen som fremskynder omstillingen til et nullutslipp-samfunn. Stangeland investerer i fremtiden, og den årlige kapasiteten for våre samlede solcelleanlegg i regionen vår er ca. 1,5m kWh, tilsvarende årsforbruket til ca. 100 eneboliger.
Anlegget vårt på Soma, inkludert datterselskapet Rogaland Gjenvinning, har en årlig kapasitet på ca. 1m kWh. Anlegget er ett av de største i regionen.
For å se strømproduksjon i sanntid og over tid, se her.
Åpenhetsloven – rettferdig arbeid
Stangeland legger Åpenhetsloven til grunn i vårt arbeid for å sikre at vi bidrar til rettferdige og anstendige arbeidsforhold, hos oss selv så vel som våre leverandører, underentreprenører og deres verdikjeder.
Åpenhetsloven er et viktig fundament for oss for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og for å sikre allmenhetens tilgang til informasjon.
Aktsomhetsvurderingene for Stangeland Maskin AS (Stangeland) er gjennomført i henhold til Åpenhetsloven §4 og i tråd med OECDs retningslinjer.
Ved gjennomføring av aktsomhetsvurderingen er det benyttet et digitalt verktøy for slik vurdering, utarbeidet av det myndighetsoppnevnte ekspertutvalget Norges Kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv.
Redegjørelsen rundt Stangelands aktsomhetsvurderinger er gjennomført i henhold til Åpenhetsloven §5. Redegjørelsen kan leses her.
Arbeid, resultat og tiltak knyttet til Aktsomhetsvurderingene og redegjørelsen er forankret i ledergruppen og styret i Stangeland. Det er videre redegjort for aktsomhetsvurderingene og redegjørelse for hovedtillitsvalgt, hovedverneombud og arbeidsmiljøutvalget (AMU) i Stangeland.
Stangeland vurderer at Åpenhetsloven fremmer rettferdige arbeidsvilkår og rettferdig konkurranse i bransjen.
Derfor ønsker vi loven velkommen.
Stangelands redegjørelse for aktsomhetsvurderingene
Her finner du Stangelands redegjørelse for aktsomhetsvurderingene. Redegjørelsen finnes også i papirversjon.
Viktig prinsipp
Åpenhetsloven er basert på prinsipper om risiko og forholdsmessighet. Det betyr at vi skal bruke ressursene der de bidrar best til å bedre forhold for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Åpenhet
Med åpenhetsloven kan alle som krever det, få informasjon fra virksomheten om hvordan den håndterer faktiske og potensielt negative konsekvenser som er vurdert i aktsomhetsvurderingen.
Aktsomhetsvurdering
Arbeidsmetode for å kartlegge og gjøre rede for hvilke negative konsekvenser virksomheten har for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Aktsomhetsvurderingen består av 6 trinn:
- Forankre ansvarlighet i virksomhetens retningslinjer.
- Kartlegge negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
- Iverksette tiltak: Forebygge, begrense og stanse negative konsekvenser for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
- Følge opp tiltakene.
- Kommunisere med berørte interesser og allmennheten. Utarbeide årlig redegjørelse.
- Gjenopprette: Sørge for, eller samarbeid om, aktuelle tiltak der dette er aktuelt.
Åpenhetsloven
Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven) er vedtatt av Stortinget, og trådte i kraft 1. juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon.
Stangelands åpenhetspolicy
Stangeland Maskin AS har som mål å sikre respekt for menneskerettigheter, rettferdige arbeidsforhold, avskaffe enhver form for diskriminering, og sikre allmenheten tilgang på informasjon. Stangeland offentligjør årlig redegjørelsen for vurdering, resultat og tiltak i forbindelse med gjennomført aktsomhetsvurdering i henhold til Åpenhetsloven.