14.4.2021

Folk og kompetanse

,

14.4.2021

Folk og kompetanse

,

Stort ansvar å ta vare på lærlingene

Kristian Østråt er maskinføreren som har tatt på seg det viktige ansvaret i rollen som lærlingkoordinator. Han ble håndplukket for å ta seg av de unge, håpefulle. Ikke rart det, for Kristian har selv vært lærling i Stangeland. Han vet godt både hva som er bra, og hvor skoen trykker.

Fra venstre Kristian Østråt, Sivert Varhaug (lærling maskinfører), Bernt Gilje, Andrea Sandvik (utplassert, med oppstart som lærling i veg og anleggsfaget i juni) og Anita Børve.

Folka her er dyktige og veldig jille. Det var nok litt mer tilfeldig hvordan jeg som lærling ble fulgt opp faglig, sier Kristian.

Nå har han vært fagmann i over 10 år, og har i alle år arbeidet under driftsleder Raymond Bale. Han minnes tilbake til lærlingperioden:

– Som lærling ble jeg flyttet mye rundt på ulike anlegg, og gikk gjerne under formenn og driftsledere som ikke alltid hadde like mye tid til meg, mimrer han.

Å lære av smellene

Under Raymond ble han voksen, men også under anleggsleder Oddmund Taksdal opplevde han en trygg, god reise som ungdom.

– Hos Oddmund gikk jeg på noen skikkelige smeller, men han fikk meg til å føle meg trygg. Det resulterte i at jeg lærte mye og tok på meg mer ansvar etter hvert, forteller Kristian.

Lærlingkoordinatoren forstår viktigheten av å gjøre feil og gi ansvar. Det tar han med seg ut i møte med de 45 lærlingene hver eneste dag.

– Jeg treffer jo ikke alle lærlingene hver dag, ler han. – Målet er å være innom alle en gang pr. måned for å prate fag og høre hvordan de har det.

Et samspill i personalavdelingen

Han får god støtte i personalrådgiver Anita Børve. Sammen løser de store og små utfordringer som måtte oppstå.

– Anita kjenner de fleste i Stangeland, og vi jobber tett sammen for å matche de ulike lærlingtypene med de ulike lederne ute på anlegg. I tillegg kan hun dette med lærlingekontrakter, saksbehandling og formaliteter opp mot fylkeskommunen.

Personalkonsulent Anita Børve jobber tett sammen med Kristian for å følge opp lærlingene.

Anita og Kristian, sammen med personalleder Mette Idland, er trioen som har hovedansvaret for at læreperioden skal bli så bra som mulig. De skal tross alt bli fagarbeidere i verdensklasse.

– Kristian er flink på fag og har et godt lag med folk. Han tar lærlingene med på mer intensive treningsperioder når det trengs. I tillegg viser han ofte i praksis hvordan et arbeid kan utføres, og hopper titt og ofte inn i maskinene for å demonstrere, sier Anita.

Kollektivt ansvar

Kristian er takknemlig for alle som engasjerer seg rundt lærlingene.

– Heldigvis tenker alle i Stangeland at det å ivareta ungdommen er et kollektivt ansvar, sier han, og legger til: For en ting er sikkert: Det er ikke jeg som gjør jobben. Det er formenn, driftsleder og andre på anlegg, roser han.

Lærlingene har ulikt utgangspunkt, både når det gjelder fag og personlige egenskaper. Kristian skal legge til rette for at alle får en trygg, god reise fra lærling til fagarbeider.

Maskinførerlærling Sivert Varhaug i maskinen jobber her sammen med utplasseringseleven Andrea Sophie Aske Sandvik

– Bernt Gilje og Egil Skjeie er eksempler på tålmodige ledere som kan forme en noe usikker ungdom til å bli en tryggere og god fagperson, sier Kristian.

Andre ledere trenger lærlinger som produserer fra dag 1, og de forventningene er det ikke alle ungdommer som takler.

– Jeg fungerer som en hverdagsmentor, og bruker mer tid der hvor det trengs.

Bernt Gilje har bakgrunn som gullsmed, og på mange måter er det gull han passer på, lærling-gull! Bak står Siver og Kristian og drøfter vedlikehold av maskinen.

Hverdagsdialogen

Når Kristian er ute på anlegg, prater han også med de andre. Det gir ham et mer komplett bilde av samspillet, som kan belyse flere sider enn lærlingens perspektiv. Det er nyttig informasjon i dialog og tilbakemelding til læringene.

Han utfordrer, stiller spørsmål og støtter lærlingene i å være nysgjerrige og ta litt plass selv.

Stangeland bruker Olkweb som digitalt oppfølgingssystem for lærlinger. Det er ungdommen selv som må bruke systemet, i form av tekst, bilder og logging av aktiviteter. Systemet inneholder også sjekklister, hvor man selv krysser av for oppgaver som man kan.

– Det gir en trygghet, og man synliggjør hva oppgaver som må øves mer på, hva man ikke har vært innom, og hva man er trygg på, sier Kristian.

Kristian i dialog med maskinførerlærling Petter Salte-Grønning på Vardheia, Bryne.

Nå er han også blitt sensor i opplærlingsnemnda for anleggsmaskinførere. I samme nemnda er også koordinator Henrik Torland.

– Det er lærerikt, og jeg får også samhandle med andre personer i tilsvarende stillinger. Jeg liker det, sier Kristian.

Nå går han i gang med sesong for fagbrev, både internt i Stangeland og i nemnda.

– Og så gleder jeg meg til å ta imot alle de nye lærlingene. Det er skikkelig mye bra ungdom!

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.