14.12.2023

Bærekraft og miljø

,

14.12.2023

Bærekraft og miljø

,

Stangeland satser elektrisk på ny IVAR-jobb

I vår stod et av regionens største solcelleanlegg ferdig på Soma, og i høst har vi signert avtale med IVAR om transport av avfall på elektriske lastebiler. Vi ønsker å være i front, også på bærekraft.

Foto: Scania. Det er disse toppmoderne lastebilene Stangeland har gått til innkjøp av. Bilene leveres våren 2024.

Med oppstart 1. januar 2024 har Stangeland Maskin vunnet jobben med å frakte rundt 27.000 årlige tonn med avfallsfraksjoner mellom IVARs gjenvinningsstasjoner på Nord-Jæren og i Ryfylke. Jobben skal skje med elektriske lastebiler som følgelig ikke er på plass før til våren.

 

Stangelands beregninger er at vi på denne jobben reduserer egne CO2-utslipp med hele 227.000 kg ved bruk av elektriske lastebiler sammenlignet med dieseldrevne biler.

 

Det uttrykker IVAR begeistring for.

 

–Det er flott at denne store transportjobben skal utføres med mer miljøvennlige el-lastebiler. Vi i IVAR har et mål om at innen 2030 skal 95 prosent av all energi som brukes i egen drift være fornybar. Dette er enda et skritt i riktig retning, sier administrerende direktør i IVAR IKS, Ingrid Nordbø.

 

Miljødirektoratet understreker at nullutslipp fra tungtransporten er det nest viktigste klimatiltaket i norsk ikke-kvotepliktig sektor. Det gjør at IVAR har vedtatt at det interkommunale selskapets anleggsplasser og driftsmidler i fremtiden skal være fossilfrie.

 

–I IVAR jobber vi for et samfunn der ingenting går til spille og vi ønsker å bidra til å nå utslippsmålene, både ved å kutte egne utslipp og ved å gjøre overgangen til elektrisk tungtransport lettere for andre, sier Nordbø.

 

IVAR IKS bygger og driver kommunaltekniske fellesanlegg for vann, avløp og gjenvinning. Selskapet er interkommunalt og eies av Stavanger, Sola, Sandnes, Gjesdal, Hå, Time, Strand, Hjelmeland, Kvitsøy, Randaberg, Klepp og Suldal. Foto: IVAR IKS

 

–Tiden var riktig

Stangelands visjon er å være ledende i bransjen, noe som fordrer en framoverlent og løsningsorientert tilnærming til bærekraft og miljø. Å tenke bærekraft er en viktig del av hverdagen vår, og vi gjør allerede mye der vi kan for å redusere utslipp og generell påvirkning av miljøet der arbeid utføres.

 

Vårt unike transportstyringssystem sørger allerede for god utnyttelsesgrad av vogntogene våre, sånn at vi i så stor grad som mulig unngår unødig kjøring. Å vinne en jobb som innebærer veitransport med elektriske kjøretøy er derfor svært spennende for oss, og helt i tråd med målene vi har satt oss.

 

–Det er jillt å få være med på det grønne skiftet, i tillegg til at dette er en lang kontrakt for oss. Vi får være med å bidra til utviklingen videre, og at vi nå kan kjøre 60 tonn på elektrisk ser vi på som starten på noe spennende. Dette gir oss både erfaring og muligheter når det kommer flere lignende jobber i fremtiden, sier daglig leder i Stangeland Maskin, Tommy Stangeland.

 

Lastebilene vi har bestilt inn er siste skrik, foreløpig siste generasjon elektrisk drivlinje fra Scania. Teknologien begynner å bli såpass god ogpålitelig at det opplevdes riktig å satse nå. I Stangeland Maskin er det maskin- og transportsjef Kjell Arild Egeland som har stått i spissen for å satse elektrisk.

 

–Vi ønsker å være i front, og da vil vi være med på det grønne skiftet og har et ønske om å bidra. Så er det spennende å få prøve seg med såpass mange biler. Nå tar vi sjansen og kjøper tre elektriske biler som ikke er ferdig utprøvd enda engang, sier han.

 

Samtlige av Stangelands lastebiler har per i dag Euro 6-standard. Euro 7 ser vi trolig ikke før i 2025, så per dags dato er elektrisk drivlinje neste naturlige steg for å bedre miljøavtrykket.

 

–Nå følte vi at tiden var inne, for utstyret og batterikapasiteten har blitt såpass mye bedre. Nå tenkte vi at her kan vi få til noe, sier Kjell Arild.

 

På sikt er også ambisjonen vår at nevnte solcelleanlegg skal kunne levere strøm til en planlagt ladestasjon for tunge kjøretøy ved hovedkontoret vårt på Soma.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

16.2.2024

Sponsorat

Forlenger samarbeidet med Sandnes IL Alpint

Sandnes IL Alpint står bak et av årets høydepunkt for oss i Stangeland, nemlig Stangelands skidag. Da er det ekstra kjekt å kunne fornye sponsoravtalen.

7.2.2024

Anleggsmaskiner og utstyr

Få har hatt så mange maskiner som Kenneth og John. Onsdag fikk de utlevert hver sin Cat 352 NG

Det er ikke hver dag det ruller ut nærmere 120 tonn med gravemaskin fra Soma. Det er heller ikke hver dag det deles ut nye maskiner til så erfarne maskinførere som Kenneth Tjora og John Stokkeland.

19.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Folk og kompetanse

Arboristen er vårt ess i ermet i møte med trær på prosjektene våre

Setter du Stangeland sine arborister på saken, være seg i hagen hjemme eller på et større prosjekt, kan du være sikker på at trærne får den beste behandlingen tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at vi satser på arboristene våre.

15.1.2024

Stikning og trykktesting

Teknologi og innovasjon

Skanner havbunnen for å sikre ryddig og effektiv sjøfylling

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rogfast-masser skal legges på sjøen. Stikningsavdelingen har tatt i bruk sofistikert sonarteknologi for å gjøre fyllingen så ryddig og effektiv som mulig.

11.1.2024

Anleggsgartner

Bærekraft og miljø

Pukkverk og ferdigvare

Jord er ikke bare jord: Sånn skal vi bli ledende på vekstmedier

Det ligger vitenskap bak det å velge riktig vekstmedie for jobben. I Stangeland tar vi mål om å kunne levere det kunden ønsker, når kunden ønsker det.