9.6.2022

Folk og kompetanse

,

9.6.2022

Folk og kompetanse

,

Jobb og utdanning hånd i hånd

Andreas (31) og Tor Harald (37) var henholdsvis 16 og 17 år da de hadde sin første arbeidsdag i Stangeland. Så unge som de var, hadde de ikke hatt mye tid til skolegang. Det tar begge igjen så det holder, Andreas med en master i økonomi og ledelse og Tor Harald med fagbrev, det siste i brønnboring.

– Det å ha en formell bakgrunn har mye å si når du skal være i ledelsen for et prosjekt. Utfordringen min var å finne en måte å styrke kompetanse på, samtid som jeg kunne jobbe parallelt. Andreas Meling sin løsning ble en erfaringsbasert mastergrad.

Andreas Øglænd Meling begynte fast i Stangeland i mai 2007, den gang som lærling. Målet var å bli maskinkjører.

Etter åtte år i jobben ble den driftige karen fanget opp av Stangelands egen talentskole. Visst hadde han ambisjoner, og han likte å ha oversikt fra A til Å. God planlegging sørget for enda bedre gjennomføring av prosjektene, og veien var ikke lang til jobben som bas.

Men basen ville gjerne videre. Dermed ble det teknisk fagskole på deltid og ved siden av jobben. I løpet av tre år på skolebenken tok han enda et steg, denne gang til formann. Så enda ett, nå til driftsleder.

Det er tittelen også i dag, hvor vi finner ham på Fagrafjell i grenselandet mellom Sandnes, Gjesdal og Time. Her bygger Statnett en ny, stor transformator.

– Det å ha en formell bakgrunn, en god utdanning, har mye å si når du skal være i ledelsen for et prosjekt. Utfordringen min var å finne en måte å styrke kompetansen på, samtidig som jeg kunne jobbe parallelt.

Svaret ble en såkalt erfaringsbasert mastergrad. Den gjøres vanligvis unna på tre år. Andreas tar den imidlertid på deltid, det vil si ett og ett fag. Det første var han i mål med til jul i år.

Masteren omfatter både strategi, ledelse og økonomi, og fag som kontrakt og leverandørrelasjon. Så her er nok å bryne seg på.

– Å ta utdanning på denne måten gjør at jeg kan bruke ting jeg lærer i jobben med en gang. Her er mange gode verktøy, og mye av det vi jobber med dreier seg om en eller annen form om digitalisering. Tidligere var det slik at bygg og anlegg lå ganske langt bak andre bransjen innen dette området. I dag jobbes det knallhardt i Stangeland, og vi er allerede kommet langt, sier Andreas, som mener det gir positive resultater for sikkerhet, kvalitet, effektivitet, oversikt og ikke minst kostnader. Alt henger sammen med alt, og er viktig for den jobben vi gjør, mener han.

Travle dager med jobb og studier, altså. Men store ting skjer også privat. Å bli far er utvilsomt livets høydepunkt så langt.

Sulten på ny kunnskap er også Tor Harald Øglænd (37). Han fikk tidligere i høst fagbrev i brønnboring. Det er faktisk en nyhet, for tidligere har det ikke vært tilbud med hensyn til boring på land.

Tor Harald har tatt sitt tredje fagbrev. – Kunnskap er ikke tungt å bære, og jeg blir motivert av å lære nye ting og stadig bli bedre, sier han.

– Jeg begynte som privatist senhøsten 2019. Men den gang fantes det ikke fagprøvenemnd i denne delen av landet, og korona førte til at jeg måtte vente fra mars i fjor og til i høst før en nemnd fra Oslo kunne komme over. En utsettelse på over et år, altså, men nå er beviset på fag og kompetanse i boks.

Tor Haralds jobb spenner fra å bore etter drikkevann til fundamentering og spunting av byggegroper.  

Det er flere fordeler ved at brønnboring har blitt et fag. Ikke minst er det viktig med hensyn til kvalitet, rapportering og miljø.

37-åringen Tor Harald begynte i Stangeland i 2002, den gang som håndmann. I 2016 tok han fagbrev i veg og anlegg.

– Det er viktig å ha et fagbrev, slik jeg ser det. Da har du noe å vise for deg. Kunnskap gjør deg enda bedre og mer motivert, og jeg tror ikke jeg kunne trives bedre i noen jobb enn deg jeg gjør her. Vi har en sterk tilhørighet internt, og det er kort vei både opp og ned i organisasjonen.

I dag er han driftsleder, og denne høsten har han jobbet på Usken i Sandnes med vann og kloakk. Tor Harald blir aldri ferdig med å lære. Det er en del av drivkraften bak jobben, sier han.

Du kan lese om hva anleggssjef Jan Erik Ånestad mener om kunnskap her:

https://www.tsmaskin.no/nyheter/kunnskap-vart-viktigste-konkurransefortrinn

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

14.11.2024

Damplastring

Endelig kunne Stavanger-ordføreren klippe snora for Vannassen

Vannassen, et av Stavangers viktigste friluftsområder, har fått seg et betydelig løft. 14. november stilte nabolaget opp til snorklipp med ordføreren.

7.11.2024

Stangeland Gruppen

Pressemelding

Stangeland Gruppen inn på eiersiden i Randøy Stein

Stangeland Gruppen styrker sin tilstedeværelse i Ryfylke gjennom kjøp av 50% av aksjene i Randøy Stein, en ledende aktør innen uttak og salg av naturstein. Selskapet skal fortsette å videreutvikle den sterke merkevaren og sine kvalitetsprodukter under eget navn og med dagens dyktige ansatte.

22.10.2024

Folk og kompetanse

Havner man i glemmeboken som lærling i en stor bedrift?

En oppfatning i samfunnet er at det å være lærling i større bedrifter betyr at du bare blir et nummer i rekken. Det kjenner ikke lærlingkoordinator Kristian Østråt seg igjen i.

27.9.2024

Veg- og infrastruktur

Viktig milepæl i Rogfast-prosjektet

Det første asfaltstrekket i Rogfast-dypet er lagt, noe som markerer en viktig milepæl i rekordprosjektet.

23.9.2024

Anleggsgartner

Private hager og uterom

Stangelands anleggsgartnere leverer hageidyll fra A til Å

På en privat adresse i Sandnes har anleggsgartnerne våre nettopp overlevert et nytt og skreddersydd uteområde denne høsten. Her har vi gjort alt fra beplantning, sveising, tømmerarbeid og steinlegging.