9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

9.3.2022

Stikning og trykktesting

,

Alltid på (rett) plass

Du har helt sikkert sett dem. En liten metallbolt i fjell eller en stor stein. Det kalles et fastmerke. Slike merker er viktige for å sikre at det som skal bygges, bygges på riktig plass.

Steffen Holm er klar for satsmålinger på Tu i Klepp kommune.

Statiske GNSS-målinger IVAR

Det sørger faglig leder i stikningsavdelingen, Rune Osen, og hans folk for.

Ja, for som Rune sier: Skal du bygge en vei, en tunnel eller annen infrastruktur, må du jo vite HVOR den skal ligge.

Et fastmerke etableres ved at man lar en GPS måle et punkt. Det gjøres over tid, blant annet for å sikre nøyaktighet sett i forhold til de mange satellittene som går i bane rundt jorden, og som sender signaler til GPS-utstyret.  

Hvor mye jobb man legger ned i fastmerkene, varierer fra prosjekt til prosjekt. Vanlige GPS-målinger gir en nøyaktighet på +/- 2 centimeter i 70 % av målingene, mens resten ligger omkring +/- 5 centimeter.

– På prosjekter som ikke er så store i utstrekning, kan vi bruke såkalt RTK-måling som utgangspunkt og komplettere med kikkertmåling. Da får vi en god intern nøyaktighet, forklarer Rune.  

På prosjekter som IVAR-ledningen og E39 Lyngdal, hvor det er store avstander og kanskje ikke sikt mellom alle delområdene, er det såkalte statiske GNSS-målinger som gjelder.  

Her i Lyngdal hvor Joint Venture Implenia Stangeland bygger ny firefeltsmotorvei for Nye Veier, er avstandene store. Det blir benyttet statisk GNSS-målinger.

– Til forskjell fra vanlige RTK-målinger måler man da flere punkt over en lengre periode, gjerne to timer på hvert punkt. Da får vi det veldig nøyaktig, det vil si +/- 5 millimeter mellom samtidig målte punkt. Dette er spesielt viktig når vi skal knytte sammen punkt det ikke er sikt mellom, for eksempel ved tunneldriving fra to sider av et fjell. Det handler, bokstavelig talt, om å møtes i midten inni fjellet, sier Rune med et avmålt smil.

Bildegalleri

No items found.

Se andre nyheter

14.11.2024

Damplastring

Endelig kunne Stavanger-ordføreren klippe snora for Vannassen

Vannassen, et av Stavangers viktigste friluftsområder, har fått seg et betydelig løft. 14. november stilte nabolaget opp til snorklipp med ordføreren.

7.11.2024

Stangeland Gruppen

Pressemelding

Stangeland Gruppen inn på eiersiden i Randøy Stein

Stangeland Gruppen styrker sin tilstedeværelse i Ryfylke gjennom kjøp av 50% av aksjene i Randøy Stein, en ledende aktør innen uttak og salg av naturstein. Selskapet skal fortsette å videreutvikle den sterke merkevaren og sine kvalitetsprodukter under eget navn og med dagens dyktige ansatte.

22.10.2024

Folk og kompetanse

Havner man i glemmeboken som lærling i en stor bedrift?

En oppfatning i samfunnet er at det å være lærling i større bedrifter betyr at du bare blir et nummer i rekken. Det kjenner ikke lærlingkoordinator Kristian Østråt seg igjen i.

27.9.2024

Veg- og infrastruktur

Viktig milepæl i Rogfast-prosjektet

Det første asfaltstrekket i Rogfast-dypet er lagt, noe som markerer en viktig milepæl i rekordprosjektet.

23.9.2024

Anleggsgartner

Private hager og uterom

Stangelands anleggsgartnere leverer hageidyll fra A til Å

På en privat adresse i Sandnes har anleggsgartnerne våre nettopp overlevert et nytt og skreddersydd uteområde denne høsten. Her har vi gjort alt fra beplantning, sveising, tømmerarbeid og steinlegging.